انجام معاملات و مبادله از همان ابتدای زندگی بشر نقش اساسی در تأمین نیازهای او داشته است. در همان ابتدای کار انسان‌ها فهمیده بودند که با پرداخت یک کالا، می‌توانند کالای دیگری را از سایرین به نوعی خریداری کنند. در ادامه و با پیشرفت تمدن و شهرنشینی ضرب سکه کار را راحت‌تر کرده و تا سال‌ها رواج داشت؛ تا جایی که انواع سکه‌ها و اسکناس‌ها تحت عنوان ارزهای فیات در زندگی کاربرد همیشگی و گسترده داشتند. حتماً به خاطر دارید زمانی که کارت‌های بانکی پا به عرصه اقتصاد گذاشتند، به عنوان یک پیشرفت عظیم در این حیطه تلقی می‌شدند. شاید در ابتدا برای بسیاری از افراد این پیشرفت غیر قابل باور و تعجب‌آور بود. باور این که بتوان بدون پرداخت پول نقد، کالایی را خریداری کرد، کمی دشوار به نظر می‌رسید.

با گذر از آن دوران، پول‌هایی وارد عرصه اقتصاد شدند که هیچ‌گونه حالت فیزیکی نداشته و صرفاً با مجموعه‌ای از کدها ساخته می‌شدند. تا مدت‌ها این ارزهای دیجیتال چندان کاربردی نداشتند و تنها عده کمی از افراد از اهمیت آن‌ها باخبر بودند؛ اما امروزه تقریباً تمام افراد از دنیای گسترده ارزهای دیجیتال مطلع بوده و آینده را وابسته به آن‌ها می‌دانند. در این مقاله قصد داریم شما را با توکن FTM و ارز دیجیتال فانتوم آشنا کنیم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

نگاهی به ارز دیجیتال فانتوم FTM

در اوایل سال 2018 میلادی، یک متخصص در زمینه علوم کامپیوتر اهل کره جنوبی در استرالیا اقدام به تأسیس بنیادی به نام «بنیاد فانتوم» کرد. این بنیاد ابداع کننده شبکه بلاکچین و ارز دیجیتال فانتوم بود که توانست تغییر و تحولات عظیمی در شبکه‌های بلاکچین و دنیای ارزهای دیجیتال به وجود آورد. همواره ابداعات جدید از دل کمبودها و نیازها شکل می‌گیرند و مادامی که کمبودی احساس نشود، دغدغه‌ای به وجود نمی‌آید و پیشرفتی شکل نخواهد گرفت. پروژه فانتوم نیز به نوعی برای رفع مشکلات و کمبودهای بیت کوین به وجود آمد تا بتواند بستری جدید و پیشرفته برای آینده ارزهای دیجیتال ایجاد کند.

بیت کوین در زمان خود یک شاهکار بود که دری به دنیای جدید و اعجاب‌انگیز ارزهای دیجیتال به حساب می‌آمد. تا آن زمان کسی تصوری از پول‌هایی به غیر از اسکناس و سکه و امثالهم نداشت؛ اما بیت کوین ثابت کرد که ارزها می‌تواند از فیات، به دیجیتال تغییر کنند و در دنیای مدرن قرن 21 استفاده از ارزهای دیجیتال مزایای بیشتری دارد. با این وجود بعد از مدتی مشکلات بیت کوین آشکار شد و دانشمندان این حوزه دید بهتری به نقاط ضعف و مستعد پیشرفت بیت کوین پیدا کردند. برای مثال بیت کوین سرعت پایینی داشت و این سرعت به دلیل عدم مقیاس‌پذیری با افزایش تقاضا کمتر هم می‌شد. از طرفی کارمزد بیت کوین بالا بود و گاهی تبادل ارز نه تنها سودی نداشت، بلکه می‌توانست با ضرر همراه باشد.

مجموعه این موارد منجر به ظهور یک شبکه بلاک‌چین قدرتمند به نام فانتوم شد. این شبکه توانست مشکل سرعت پایین و عدم مقیاس‌پذیری که در بیت کوین جزو مشکلات اساسی بود را حل کند و استراتژی‌های مؤثری را برای بالا بردن سطح امنیت به کار گیرد. بنیاد فانتوم برای افزایش سطح امنیت، از مکانیزم Lanchesis استفاده می‌کند و به این ترتیب می‌تواند مبادلات توکن FTM را با سرعت و امنیت بالا انجام دهد. در واقع بیت کوین از یک مکانیزم اثبات استفاده می‌کرد؛ اما فانتوم یک مکانیزم اجماع را به کار گرفته است. به همین خاطر توانسته مشکل مقیاس‌پذیری را نیز حل کند و با افزایش تعداد مبادلات، کاهش سرعت مشاهده نمی‌شود. شبکه فانتوم با غیرمتمرکزسازی تمامی مبادلات و طراحی یک مجموعه بی‌نیاز از رهبر، آن را مقیاس‌پذیر و بسیار امن ساخته است.

شبکه بلاکچین فانتوم مانند هر شبکه بلاکچین دیگر، توکن اختصاصی خود به نام توکن FTM یا ارز دیجیتال فانتوم را به بازار ارائه کرده و بسیاری از فعالیت‌ها در شبکه فانتوم، با استفاده از توکن FTM انجام می‌شوند. برای مثال کارمزدها در فانتوم با توکن FTM پرداخت می‌شوند. همچنین برای تأمین امنیت شبکه ارز دیجیتال فانتوم کاربرد به سزایی دارد. این ارز با شبکه اتریوم سازگار بوده و در بایننس نیز قابل استفاده است؛ بنابراین می‌توانید از این توکن برای انجام امور درون شبکه بایننس و اتریوم نیز استفاده کنید. در ادامه شما را با برخی از ویژگی‌های مثبت ارز دیجیتال فانتوم آشنا خواهیم کرد تا با دید بازتری اقدام به مبادله آن کنید.

کاربردهای ارز فانتوم

کاربردهای ارز فانتوم

همان طور که گفته شد، شبکه فانتوم توکن اختصاصی خود یعنی توکن FTM را به بازار ارزهای دیجیتال ارائه کرده است. حال به نظر شما مزایای استفاده از توکن FTM چیست؟ آیا از کاربردهای این توکن مطلعید؟

طبیعتاً استفاده از توکن اختصاصی یک شبکه در برخی موارد مزایایی دارد که ارزش توکن مزبور را بالا می‌برد. برای ارز فانتوم نیز همین مسئله وجود دارد. در این قسمت برخی از کاربردهای ارز فانتوم و توکن FTM را با هم مرور می‌کنیم.

  • امنیت شبکه:

در یک نگاه کلی، اصلی‌ترین کاربرد توکن FTM تأمین امنیت شبکه فانتوم است. FTM این کار را با به کارگیری ساز و کار اثبات سهام انجام می‌دهد که با استیک شدن 3175000 توکن توسط نودهای اعتبارسنج اتفاق می‌افتد. توجه داشته باشید که استیکرها باید توکن‌های خود را در شبکه قفل کنند. به این ترتیب، با انجام کارهای گفته شده در مدت زمان مشخص به استیکرها و نودها پاداش داده می‌شود. همه این موارد منجر به جلوگیری از ایجاد تمرکز در شبکه شده و سیستم را از انحصار عده‌ای خاص خارج می‌کنند.

  • مدیریت درون زنجیره‌ای

یکی دیگر از کاربردهای توکن FTM مدیریت زنجیره‌هاست. همان طور که قبل‌تر گفتیم، فانتوم یک شبکه غیرمتمرکز است که توسط نهاد، سازمان و یا شخص خاصی کنترل نمی‌شود؛ اما در هر زنجیره، مدیریت درون زنجیره‌ای تصمیمات لازم را اتخاذ می‌کند. در واقع تصمیات توسط استیکرهایی که دارای توکن مدیریتی هستند گرفته می‌شود.

  • انجام پرداخت‌ها

طبیعتاً انجام پرداخت‌ها در شبکه فانتوم با استفاده از توکن اختصاصی آن یعنی ارز دیجیتال FTM راحت‎‌تر انجام می‌شود؛ چرا که توان عملیاتی و سرعت در این شبکه بالا است. از طرفی کارمزد ‌انجام تراکنش‌های توکن FTM بسیار پایین است. در واقع انجام پرداخت‌ها با توکن FTM کمتر از یک ثانیه زمان و کمتر از یک دلار هزینه دارد.

  • پرداخت کارمزدها

کارمزدها در یک شبکه مانند فانتوم، نقش مهم و کلیدی دارند. چیزی که شاید به آن توجه نشود، نق مهم کارمزدها در حفاظت از شبکه است. به عبارت دیگر، حملات اسپم‌ها، ورود اطلاعات بیهوده به دفتر کل و اختلال در عملکرد، نتیجه عدک دریافت کارمزد است. این مسئله ارتباطی با افزایش کارمزد ندارد؛ یعنی نمی‌توان گفت هر شبکه‌ای که کارمزد بیشتری دریافت کند، امنیت بیشتری دارد. شبکه فانتوم با وجود کارمزد پایین، امنیت بالایی را برای کاربران تأمین می‌کند. کارمزدها در شبکه فانتوم با استفاده از توکن FTM پرداخت می‌شوند.

مزایای توکن FTM

شبکه فانتوم و توکن FTM مزایای متعددی دارند که همگی در کنار هم نه تنها توکن فانتوم را به یک توکن موفق تبدیل کرده‌اند، بلکه شبکه فانتوم بستری را برای پیشرفت تمام ارزهای دیجیتال فراهم ساخته و توانسته تحولات عظیمی را در این حوزه ایجاد کند. چند مورد از ویژگی‌های مثبت فانتوم را در کنار هم بررسی خواهیم کرد:

  • سرعت بالا

یکی از ویژگی‌های اولیه فانتوم، سرعت بالای آن است. همان طور که پیش‌تر گفتیم، یکی از علل به وجود آمدن فانتوم سرعت پایین بیت کوین بود و سازندگان پلتفرم فانتوم به قصد رفع این مشکل، اقدام به ابداع آن کردند. بنابراین بدیهی است که سرعت فانتوم باید یکی از ویژگی‌های اصلی آن باشد. این شبکه می‌تواند هر بلاک را در کمتر از یک ثانیه تشکیل دهد و از آن‌جا که هر بلاک هزاران تراکنش را شامل می‌شود، در واقع برای تأیید هزاران تراکنش تنها به یک ثانیه زمان نیاز است. حال اگر این تعداد را با 7 تراکنش در ثانیه برای بیت کوین مقایسه کنید، متوجه تفاوت بسیار زیاد در سرعت این دو خواهید شد.

  • مقیاس‌پذیری

خودتان را تصور کنید که به طور همزمان چندین پروژه را شروع کرده‌اید و باید همه آن‌ها را به صورت همزمان پیش ببرید. در چنین شرایطی چه اتفاقی خواهد افتاد؟ طبیعتاً تمرکز شما از یک پروژه، به چندین پروژه منتقل شده و به نوعی بین آن‌ها تقسیم می‌شود. در نتیجه این مسئله، سرعت رسیدگی به هر پروژه کاهش یافته و هر یک از کارفرمایان باید مدت زیادی را منتظر باشند تا شما بتوانید کارهای پروژه را پیش ببرید. حال همین مسئله را در شبکه‌های بلاک چین در نظر بگیرید. اغلب شبکه‌ها با افزایش تعداد کاربران دچار افت سرعت و بالا رفتن ترافیک شبکه می‌شوند؛ در نتیجه برای تأیید هر تراکنش باید مدت طولانی را منتظر بمانید.

پیرو سرعت بالای شبکه فانتوم، مقیاس‌پذیری آن نیز بیش از موارد پیشین است. در واقع تراکم تراکنش‌ها در واحد ثانیه تأثیری بر سرعت انجام آن‌ها نداشته و منجر به کاهش سرعت مبادلات نمی‌شود.

  • امنیت بالا

فانتوم شبکه‌ای است که با امنیت بالای خود شناخته می‌شود. همان طور که پیش‌تر گفتیم، استفاده از پروتکل Lachesis، منجر به افزایش سطح امنیت فانتوم می‌شود. در واقع در این پروتکل مسترنود وجود نداشته و در مقابل تعداد نودها تا حد زیادی افزایش می‌یابد.

از طرف دیگر تراکنش‌ها در فانتوم مطلقاً غیرقابل برگشت هستند. در سایر پلتفرم‌ها عموماً قطعیت احتمالی ارائه می‌شود؛ به این معنا که احتمال کمی برای بازگشت تراکنش‌ها وجود دارد. اما در فانتوم، تراکنش‌ها به هیچ وجه برگردانده نمی‌شوند؛ مگر آن که با طرف مقابل معامله توافقی صورت گیرد.

  • انعطاف‌پذیری بالا

یکی از مواردی که می‌تواند یک ارز دیجیتال و شبکه بلاک چین را از سایرین متمایز کند، انعطاف‌پذیری بالا است. در واقع به هر میزان که یک کریپتو در شبکه‌های مختلف قابل استفاده باشد، کاربرد و کارایی بیشتری دارد. شبکه فانتوم علاوه بر ماشین مجازی خود، با ماشین مجازی اتریوم نیز سازگاری دارد و به همین دلیل، بسیاری از برنامه‌های غیرمتمرکز اتریوم و یا قراردادهای هوشمند آن، در بستر فانتوم قابل اجرا هستند. از طرفی بلاک چین‌های فانتوم کاملاً مستقل هستند و تمام افراد می‌توانند بلاکچین مخصوص خود را در بستر فانتوم ایجاد کنند.

  • متن باز بودن

متن باز بودن یا Open source بودن یکی از ویژگی‌های ارز فانتوم است که آن را نسبت به برخی از دیگر ارزها متمایز می‌کند. به عبارتی کدهای این پروژه به صورت متن باز بر روی سایت گیت هاب قرار گرفته‌اند و افراد می‌توانند به آن‌ها دسترسی داشته باشند. هر کاربر می‌تواند در شبکه فانتوم، یک نود را اجرایی کند و بی‌نهایت نود اعتبارسنج می‌تواند روی شبکه اجرا شود؛ البته به شرطی که کاربر حداقل 3175000 توکن FTM را استیک کرده باشد.

کیف پول فانتوم

از آن جا که شبکه فانتوم سعی دارد تمام موارد مورد نیاز را برای توکن خود فراهم کند، کیف پول دیجیتال این ارز نیز به بازار ارائه شده است. کیف پول اختصاصی فانتوم با نام Fantom Wallet در دسترس کاربران قرار داشته و فرآیندهای استیکینگ را آسان می‌کند. این کیف پول در سیستم عامل‌های گوناگون قابل اجراست و بر روی کامپیوتر و تلفن‌های همراه نصب می‌شود. البته با توجه به سازگار بودن توکن فانتوم با برخی دیگر از کیف پول‌های ارز دیجیتال، می‌توانید آن را در کیف پول‌هایی مثل متامسک و مای اتر ولت نیز ذخیره کنید.

برای نگهداری ارز فانتوم، بهترین انتخاب استفاده از کیف پول‌های سرد یا cold wallet هاست. این نوع از کیف پول به جهت سخت‌افزاری بودن، امنیت بالایی دارد و نگرانی شما از بابت از دست دادن سرمایه را کاهش می‌دهد. برخی از کیف پول‌های سردی که می‌توانید از آن‌ها برای نگهداری ارز فانتوم استفاده کنید، در ادامه نام برده شده‌اند:

  • Ledger nano X
  • Ledger nano S
  • Trezor One
  • Trezor T
  • DCENT

هر کدام از این کیف پول‌ها مزایا و معایبی دارند که باید آن‌ها را مورد بررسی قرار دهید. البته به جز این کیف پول‌های سرد، انواعی از کیف پول‌های نرم‌افزاری نیز وجود دارند که می‌توانید مورد استفاده قرار دهید.

معایب ارز دیجیتال فانتوم

با وجود تمام مزایایی که برای ارز دیجیتال فانتوم تعریف می‌شود، اخیراً مشکلی در این شبکه بروز پیدا کرده که ممکن است آن را با مسائل جدی رو به رو کند. افت قیمت شدید در ماه‌های اخیر ارزش توکن FTM را تا حد بسیار زیادی پایین آورده است. این مسئله از اواخر سال 2021 بروز پیدا کرد و رفته رفته افزایش یافت. چندین دلیل برای کاهش ارزش توکن FTM بیان می‌شوند که مهم‌ترین آن‌ها، ظهور شبکه‌هایی چون BITGERT است. این شبکه نسبت به فانتوم در دسترس‌تر بوده و کارمزد کمتری نیز دارد و به همین دلیل کاربران جدید ترجیح می‌دهند از بیت گرت به جای فانتوم استفاده کنند و همین مسئله، تعداد کاربران جدید فانتوم را کاهش داده است.

به نظر می‌رسد فانتوم نیاز به صرف وقت و هزینه کافی بر روی ارز دیجیتال FTM دارد تا بتواند سال‌ها تلاش خود را به ثبات نسبی رسانده و این جایگاه را به راحتی از دست ندهد. به جز این مورد، تقریباً مشکل دیگری در فانتوم دیده نمی‌شود.

آینده ارز دیجیتال FTM چگونه است؟

در یک اقدام منطقی و هوشمندانه، بهتر است پیش از خرید و سرمایه‌گذاری روی یک کریپتو، آینده آن را پیش‌بینی کنید. اگر چه بازار ارزهای دیجیتال و کریپتوکارنسی‌ها بسیار غیرقابل پیش‌بینی است، اما با بررسی پیشینه و قابلیت‌های یک ارز می‌توان تا حدودی سیر تکامل آن را بررسی کرد. با توجه به ویژگی‌های ارز دیجیتال FTM به نظر می‌رسد آینده روشنی در انتظار این توکن است.

با توجه به کاهش سرعت اتریوم و افزایش روزافزون کارمزد آن، تمایل کاربران به استفاده از یک شبکه سریع‌تر و ارزان‌تر بیشتر شده است. از طرفی فانتوم از همان ابتدا هدف خود را ایجاد زمینه و بستری برای آینده هوشمند بیان کرده بود. فانتوم قصد دارد به یک زیرساخت برای ایجاد بانک‌های هوشمند، خانه‌های هوشمند، شهرهای هوشمند و … تبدیل شود. تمامی این موارد فانتوم را به یک ارز دیجیتال آینده‌دار تبدیل می‌کند. البته باید بدانید که همواره امکان غافلگیری و بروز وقایع دور از انتظار در دنیای ارز دیجیتال وجود دارد؛ بنابراین همیشه امکان ضرر و زیان را برای خود در نظر داشته باشید.

توکن فانتوم را از کجا بخریم؟

بسیاری از صرافی‌های بین‌المللی توکن FTM را در لیست توکن‌های خود قرار داده‌اند؛ بنابراین دست شما برای خرید و تهیه فانتوم باز است. از جمله این صرافی‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • coinex
  • Coinbase
  • FTX
  • KuCoin
  • Binance
  • OKex

توجه داشته باشید که اکثر صرافی‌های جهانی IPهای ایرانی را مسدود می‌کنند. برای مثال صرافی بایننس مدت‌هاست به IP ایران اجازه ورود نمی‌دهد و هر کاربر که از ایران وارد این صرافی شود، مسدود شده و تمام دارایی او در بایننس بلوکه می‌شود. در انتخاب صرافی برای خرید ارز دیجیتال فانتوم پیشنهاد ما استفاده از خدمات کوینکس است.

کلام آخر

برای آن که بتوانید به معامله ارزهای دیجیتال بپردازید، باید اطلاعات دقیق و کاملی از دنیای رمزارزها و کریپتوکارنسی‌ها داشته باشید. ورود ناآگاهانه به این میدان، باعث از دست رفتن سرمایه‌تان می‌شود. باید به این نکته توجه داشته باشید که بسیاری از افراد با تجربه در این حیطه نیز متحمل ضرر و زیان‌های گسترده شده‌اند؛ چرا که ضرر همواره همراه با سود است. بهتر است از سرمایه مازاد خود برای مشارکت در معاملات ارزهای دیجیتال استفاده کنید و هیچ وقت تمام سرمایه خود را صرف یک بازار نکنید. ضمناً تمامی اطلاعات موجود در سایت‌ها صرفاً جهت آگاه‌سازی نسبی شما هستند و به هیچ عنوان مسئولیتی در قبال ضرر و زیان احتمالی شما ندارند. بهتر است پیش از انجام معاملات با یک کارشناس در این حیطه مشورت کنید.

بیشتر بخوانید:


مقایسه ارز دیجیتال سولانا و پولکادات

مقایسه ارز فلو (Flow) و هدرا (Hedera)

5/5 - (24 امتیاز)